The 28-hour experiment: dag 2 (za/zo) nl

Door LuNaTiC op zondag 21 juli 2013 08:18 - Reacties (7)
Categorie: the 28-hour day experiment, Views: 4.074

Status: ‹BERFAIL

ik kan om er liegen, maar het blijft immers een experiment, dus zo, there I said it, ik heb nu al gefaald: dit is een stuk moeilijker dan het lijkt, en zeker dan ik had gedacht.

Ik had dit weekend expres geen actieve dingen gepland, om een beetje bij te komen en rustig de vakantie in te luiden. Maar dat had ik beter niet kunnen doen! Zo'n dag wordt meteen langer en die rustige dingen breken je op!


Dag zoals gezegd in de vorige post begonnen met een uurtje fitness. Daarna even een beetje in huis gerommeld, wat boodschappen gedaan, en vervolgens weer verder gerommeld in huis. Wel gek om 12 u ontbijten, om 18.00 u middageten en om 23.00 u avondeten. Na het eten maar wat series en een filmpje opgezet.

Uiteindelijk heb ik de klok van 01.00 u 's nachts nog gezien, maar daarna ben ik ergens weggedommeld terwijl ik de film zat te kijken. En nu zit ik dan te typen... om 08.00 u 's ochtends, de tijd dat ik *eigenlijk* juist naar bed moest.

Beter had ik toch even de kroeg in kunnen gaan ofzo, dan had ik het op zijn minst tot een uur of 4-5 kunnen uithouden, en kunnen kijken of ik die laatste 3 uurtjes nog had kunnen opvullen (was wel lastig geweest met de nodige alcohol, waarschijnlijk).

Ik ben nu even in dubio: schijt aan het experiment (zonde, want wel ťrg snel), of kijken of ik dit op de een of andere manier even kan fixen (lastig).

Dat laatste zou inhouden dat ik straks even weer de sportschool in ga om te cardioŽn. Ik merkte gistermiddag namelijk dat ik na het sporten op een gegeven moment ergens een dipje qua moeheid kreeg. Toen heb ik me er niet aan overgegeven, maar wellicht dat ik hier met een extra ochtendtukkie nog wat extra slaap kan pakken... maarja, ik zou officieel wegens schema pas om 16.00 u weer op moeten, en dŠt zal lastig worden. Ik zou natuurlijk kunnen proberen om hoe dan ook (met powernap of niet) wakker te blijven tot mijn volgende bedtijd, wat 12 uur 's middags zou zijn op maandag. Maar dat betekent 26 uur lang opblijven, en ik weet niet of ik dat a) wel volhoud, b) of dit zinnig voor je lichaam is en c) eigenlijk of dit wel zinnig in het algemeen is :P

Word ik er wel gelukkig van om weer zo'n lange dag in te moeten gaan, om vervolgens om 12 uur 's middags op een snikhete kamer een gat in de dag te gaan slapen terwijl ik ook lekker buiten iets kan gaan doen met 35 graden? (dat laatste vond ik al een zorgwekkende constatering voordat ik aan het experiment begon ;)).

Ik neig nu iig heel erg naar: helaas, experiment mislukt. Helaas pindakaas.

Mijn twee voorlopige conclusies zijn:

• het is ten eerste al moeilijk om te switchen qua ritme
• dit experiment zou beter zijn, mits haalbaar, om tijdens een gewone werkweek te doen; of in elk geval je eerste paar dagen in plannen met veel actieve dingen. Je blijft dan bezig, en het risico is minder dat je op je bank of bed in slaap valt. Dit risico had ik van tevoren dus zwaaar onderschat.

Ik ga gewoon mijn ding maar weer doen; als jullie geen nieuwe posts meer zien, dan ben ik afgehaakt, lukt het me om toch weer terug in het schema te komen, dan zien jullie het vanzelf :P

Misschien hadden de mensen die me van tevoren zeiden dat het gekkenwerk was toch gelijk :P

Volgende: The 28-hour experiment: dag 1 (vr/za) 07-'13 The 28-hour experiment: dag 1 (vr/za)

Reacties


Door Tweakers user Kain_niaK, zondag 21 juli 2013 09:32

Je moet het gevolgde schema gewoon aanpassen aan een tragere opbouw die beter bij jezelf past.
Dus heel geleidelijk aan elke week in tijd wat opschuiven.
Mensen die een strak ritme gewoon zijn (en ik weet niet of je een ochtendmens, avondmens of nachtmens bent) hebben veel meer tijd nodig zodat hun lichaamsritme en dag/nacht cyclus zich aanpast. Als ik vlieg stel ik mij voor vertrek al in op de tijd van aankomst en is mijn jetlag na de eerste nacht meteen helemaal weg. Bij terugkeer heb ik iets meer last.

Het schema wat je nu gevolgd heb maakte elke dag al veel te grote sprongen. Dat lukt alleen maar als je er het type mens voor bent dat sowieso onregelmatig leeft of als je wel MOET opstaan om iets te gaan doen (werk). Maak het schema 4 keer zo traag en probeer opnieuw.

Het enige wat relevant is, is genoeg blokken van ongeveer 2 uur remslaap. Maar zelfs daarin kun je je lichaam trainen.

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juli 2013 09:39]


Door squaddie, zondag 21 juli 2013 09:47

Ik heb in het verleden ploegendiensten gedraaid en persoonlijk vond ik niet het werken in de nacht het zwaarste, maar het aanpassen van je ritme van dag naar nacht of omgekeerd. Ik had een hekel aan 2 nachtdiensten, als ik de kans kreeg deed ik altijd 5 nachtdiensten achter elkaar omdat het gevoelsmatig minder zwaar was dan na twee nachtdiensten weer het ritme aanpassen.

Je moet niet vergeten dat je lichaam jaren lang een bepaald ritme volgt en deze biologische klok past zich niet zonder slag of stoot aan naar een nieuw ritme.

Persoonlijk zou ik zonde vinden als je direct opgeeft, maar uiteraard kan alleen jij het beste inschatten of een nieuwe poging realistisch is.

Door Tweakers user LuNaTiC, zondag 21 juli 2013 10:13

Wat ik met name wel merk de eerste 2 dagen is dat je er constant mee bezig lijkt te zijn - wanneer moet ik wat doen, hoe laat moet ik ook alweer slapen, wat zou nu het beste zijn om qua eten te doen, zodat je dat gelijkmatig verspreidt, zonder tussendoor teveel honger te krijgen, enzovoorts.

Dat is wel een nadeel in een 'zorgeloze' vakantie - het is natuurlijk veel makkelijker om gewoon je normale ritme te volgen, of in elk geval alleen naar je lichaam te luisteren (ben je moe? Oh dan ga ik lekker naar bed, ipv: o ik ben moe, maar ik mag pas over 8 uur slapen. Wat zal ik eens gaan doen).

Iets wat je van tevoren wel kon verwachten, natuurlijk.

Ik ga iig eerst even een uurtje sporten zo, en dan ga ik in m'n hangmat van de zon genieten. Witbiertje erbij, meestal komt die dan ook wel aan. Wellicht dat ik nog wat uurtjes kan slapen zodat ik straks nog kan beslissen of ik het schema nog een kans geef.

Enige is dat ik er eigenlijk nu al wel uit ben dat ťchte conclusies niet zijn te trekken aan het einde: of het nu lukt of mislukt, het zegt niet zo heel veel omdat het verre van een representatieve week is. Als ik nu gewoon nog 40 werkuren zou draaien, zou het een heel ander verhaal worden.

Maar goed, ook dat wist ik eigenlijk al van tevoren :)

Door Tweakers user Torched, zondag 21 juli 2013 12:54

Wat je ook zou kunnen doen is om je lichaam forceren te slapen in die dag dat je overdag moet slapen om die nacht ervoor minder te slapen, dus een nachtje van 4 uur maken.

Het zal niet fijn zijn maar het werkt bij mij altijd wel, of een nachtje overslaan zodat je kunt slapen. Maar een nacht overslaan is in dit schema wel heel rigoureus :)

Door Tweakers user Keipi, zondag 21 juli 2013 13:20

In ťťn keer de switch maken is al lastig, bij jou kwam er nog bij dat je de eerste dag ruim te vroeg wakker werd, dat heeft zeker niet geholpen.

Anyway, ik heb zelf een slaapstoornis (DSPS) waardoor ik ook niet mee kan komen met een normaal dag-nacht ritme zonder dat ik elke dag korte nachten heb en je toch altijd een bepaalde brakheid hebt. Ik heb van alles geprobeerd, including this, dus ik denk dat ik wel een paar tips kan geven. Deze werken natuurlijk voor mij en hoeft niet te zeggen dat het bij jou werkt maar ze zijn het geven waard.

Ipv. powernaps ga ik altijd op een iets minder comfortabele stoel zitten. Hiermee bedoel ik te zeggen dat, als jij in je bureau stoel kan wegdoezel, hij te comfortabel is. Ik pak zelf altijd een houten stoel zonder kussens. Als ik hier gewoon een half uurtje op ga zitten met mijn ogen dicht val ik niet in slaap maar het lucht wel heel erg op. Het werkt goed om bij de echte zware dipjes erboven te komen zonder dat je powernaps gaat houden (die vaak uitlopen, in mijn ervaring.)

Een seriemarathon houden of een film kijken bij de zwaardere tijden helpt ook nooit, je komt toch vrij erg tot rust en valt er vaak bij inslaap. Iets zoals gamen werkt bij mij altijd beter, vooral spellen die nogal verslavend zijn. Als voorbeeld heb ik recent SpaceChem uitgevonden en dat blijf je moeiteloos door spelen.

Mijn ervaring hiermee is dat het wel erg goed werkt, je komt namelijk een stuk makkelijker in het dagelijkse leven zonder het brakheids gevoel. Het heeft echter als nadeel voor mij dat het na een tijd steeds moeilijker word om te behouden. Je slaapritme past zich natuurlijk enigzins aan op zonlicht en als het licht is buiten word je dus al gauw minder snel moe. (Met deze hitte is het natuurlijk een ander verhaal, maar laten we voor dit punt maar een temperatuur van 16-18 graden aannemen.)

Als laatste, om terug te komen in je eigen ritme kan je gebruik maken van 'chronotherapy'. (http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_phase_chronotherapy) Ik verwacht dat je dit wel al kent maar zo niet kan ik zeker aanraden om het te lezen. Het heeft mij ongeloofelijk erg geholpen en ik doe er nog steeds aan. Het krijgt mij in een normaal dag-nacht ritme. Iets wat over een tijdsperiode van 6-8 weken wel langzamerhand opschuift maar tegen die tijd doe ik het dan weer opnieuw. De reverse chronotherapy is ook effectief als je niet de tijd hebt om het elke 6-8 weken overnieuw te doen. Voor mij was dat echter wel minder effectief dan de normale.

Door Tweakers user bogy, dinsdag 23 juli 2013 02:18

Ik ben juist opgestaan een uurtje of twee geleden... moest meteen aan jouw experiment denken ..

normaal had ik nog niet gaan slapen maar heb migraine gehad en ben dus voor een keertje om 20u bed in MOETEN kruipen want liep er al een tijd mee rond en enige oplossing bij migraine is medicatie + het uitslapen (zonder medicals duurt het tot 48 uur en lig ik te kotsen tot het gal eruitkomt (groen)...)

nu; mijn normale ritme is dus verstoord want normaal had ik nog niet gaan slapen om 20u en had ik minstens tot 2-3u 's nachts wakker geweest (zie vorige post in jouw vorige post)...
maar de dingen komen zoals ze zijn (migraine) en soms moet ik mij ook aanpassen; mijn dag is dus daarjuist begonnen.... om 00.30u en zal dus "om en bij" 27 uur duren vandaag (tot 3-4u morgenvroeg) dat zal voor mij een kort dagje zijn...ik hoop dat ik moe genoeg zal zijn om te gaan slapen..

ik heb dat experiment gelezen van die 28/6 en de bioklok enzo ... desalniettemin ben ik er 100% van overtuigd dat mijn klok niet meer geljkloopt met die van andere mensen (het normale 24u10min-patroon ... ik leef namelijk niet een maandje zo, maar al enkele jaren... ik heb weken van 140 uur wakker en meer .. ik ben dat echt gewoon en zou niet meer anders willen ...
als ik op bezoek ben bij vrienden en ze vragen of ik niet wil overnachten bij hen is het bijna altijd van "jama, ik ben bijlange nog niet moe; ik ga jullie wakker huoden met m'n lawaai"

er is bij mji maar 1 moment dat ik me echt kan aanpassen aan een ietwat normaal ritme, en da's op vakantie... en die heb ik ook al 4 jaar niet meer gehad...

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 23 juli 2013 13:43

Heb je ook klokken/timers aangepast aan jouw schema? Het telkens moeten omrekenen houdt je in het ritme. Met voldoende licht s nachts en verduisterende gordijnen overdag is het niet heel erg moeilijk je ritme om te draaien. Wat je moet voorkomen is dat je lichaam terugvalt op onbewuste houvast van de tijdsbeleving (klokken, licht/donker).

Wat je ook kunt doen is je voeding beter te verdelen. Veel mensen eten "warm" met avondeten. Wat tevens de meest calorierijke maaltijd van de dag is. Niet heel logisch aangezien je beter aan het begin van de dag een hoge energie inname kunt hebben. Een ontbijt met wat meer calorieŽn en "warm eten" met de lunch geeft je meer energie in de eerste helft van de dag. Dit maakt slapen aan het einde van je dag ook eenvoudiger (vooral als je overdag moet slapen).

Ik hoop dat je met je experiment door gaat :)

Reageren is niet meer mogelijk