The 28-hour day experiment nl

Door LuNaTiC op donderdag 18 juli 2013 15:42 - Reacties (23)
Categorie: the 28-hour day experiment, Views: 7.739

'The 28-hour day experiment zeg je? Huh? Wah? Explain!'

Wat houdt 'the 28-hour day experiment' in?

Het experiment dat ik ga houden, is gebaseerd op het 28-hour day principe (duh!). Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, inclusief mijzelf tot voor kort. Waarschijnlijk is het nog het meest gepopulariseerd door de site xcd (klik voor volledige comic):

http://imgs.xkcd.com/comics/28_hour_day.png

Zoals je kunt lezen via de eerder genoemde site, leven we normaal gesproken in dagen van 24 uur. Nu stoppen we alles in 28 uur, wat de week effectief even lang houdt (namelijk 168 uur lang), alleen verdeeld over zes dagen in plaats van zeven.

En de voordelen daarvan zijn...?

Nou, voor een slechte slaper als ik zou het weleens handig kunnen zijn! Als je 's avonds en 's nachts lang wakker kan blijven, maar wel gewoon weer op tijd op moet, kunnen de nachtjes nog weleens kort zijn. En dat went wel een beetje, maar nooit helemaal. Wellicht kan ik wat overweg met een kortere slaap dan de gemiddelde mens, maar een zekere mate van brakheid is er vaak wel.

Dus langere dagen, langere tijd om echt moe te worden en makkelijker in slaap te vallen, daarnaast nog eens een langere tijd om te kunnen slapen. Sounds pretty good!

Pretty good? Too good to be...?

Eh ja, misschien te mooi om waar te zijn. Uiteraard zijn er ook nadelen. Alle dagen verschuiven ietwat, dus het komt voor dat je soms ook 's nachts leeft. En je sociale omgeving past haar agenda niet zomaar aan. Gelukkig is het schema met name in het weekend goed uitgekiend.

Daarnaast is het niet vol te houden tijdens je normale werkweken (ik heb een flexibele werkgever, maar dit is lastig te verkopen ;)). Daarom doe ik het tijdens m'n vakantie, en blijft het bij een experiment, hoe goed het ook moge uitpakken.

Maar toch... Waarom in godsnaam?

Waarom likt een hond aan z'n ballen? Omdat ie het kan!

Maar serieus: echt omdat het kan. Het lijkt me een leuk experiment. Ik hoef niets deze vakantie, ik ga nergens heen, hoef met niemand rekening te houden, kan het dus helemaal inrichten zoals ik het wil. De wisselende dagen en nachten en een ander leefritme lijken me een grappig iets om die sleur van drie weken niets doen een beetje te doorbreken.

Hoe ga je het aanpakken?

Dit is het schema wat ik voor ogen heb (klik voor volledige schema):

https://pbs.twimg.com/media/BPUUIEfCYAAY9HJ.jpg:large

Gevonden na een Google-searchje. Denk dat dit prima aansluit. Enige aanpassing is wellicht het aantal uur slaap: ik heb op sommige sites gelezen dat 9 uur slaap beter werkt dan 8 uur. Hangt er dus een beetje vanaf hoe het verloopt!

Zoals gezegd ga ik het experiment tijdens mijn vakantie houden. Minimaal een weekje, maximaal twee. De derde week ga ik zeer waarschijnlijk benutten om toch langzaam weer m'n ritme terug te krijgen (dit is wat veel mensen meteen vragen: hoe ga je daarin terugkomen?? Om eerlijk te zijn, in mijn vakanties raak ik hoe dan ook uit mijn ritme, dus dit is voor mij niet zo'n issue :)).

Verder lijkt me dit een prima schema. Ik kan aankomende vrijdag al beginnen; volgens het schema moet ik om 8 uur/9 uur op. Aangezien het m'n laatste werkdag is, sta ik tussen 6 - 7 uur op. Dan wordt het even een lang nachtje tot 4 uur 's nachts (doch prima haalbaar volgens mij), om vervolgens om 12.00 - 13.00 uur weer op te staan. Na de drukke laatste weken en de lange vrijdag haal ik dat denk ik wel :P

Zoals je in het schema kunt zien is er voldoende ruimte in de weekenden om overdags en 's nachts actief te zijn. Oftewel, wanneer iedereen anders ook vrij is en je ook nog de kroeg in kan. Rest van de week is wat raarder: maar dat is dus geen probleem.

Uitdagingen?

Het is niet echt 'natuurlijk', dwz wat we gewend zijn, dus ik zal het schema strict bij moeten gaan houden. Wekker zetten wanneer ik moet gaan slapen en wanneer ik op moet. Soms zal het kunnen zijn dat je wegens afspraken en sociale verplichtingen toch moet afwijken van het schema. Het streven is echter om dit zo min mogelijk te hebben, het blijft immers vakantie, niets moet! :7

Verder nog doelen deze vakantie?

Uh, een paar:
  • Minimaal 1 keer per dag sporten.
Ik heb immers geen verplichtingen, hoef niets. Maar ik moet mijn oude sportritme weer oppakken. Heb nu geen smoesjes en excuses meer dat ik moe terugkom van werk, of geen zin heb. De dagen zijn langer, dus ik zal ze moeten vullen. Dan maar meteen nuttig. :P Heb de hele dag om weer bij te komen! In combinatie met een weer wat strakker dieet: wat minder eten. Wel iets meer kleinere porties over de dag verdeeld. En soms stiekem toch een witbiertje hoor. :9 :P
  • Een paar boeken uitlezen.
Ik heb er nog zoveel op mijn lijstje staan en ik ben er zo slecht in. Maar ik heb onlangs een dikke hangmat op het balkon aangeschaft en dat is toch wel erg relaxed om in te hangen en in te lezen. Doel is om toch 2 boeken per week te lezen, zo niet meer. Ik zet voorzichtig in, ook omdat er nogal dikke pillen op de to do list staan, en ze lezen zeker niet allemaal zo licht weg ;)
  • Een goeie seriemarathon houden
Tsja, naast het sporten en lezen, toch ook even lekker passief wat series wegkijken. Voor de afwisseling. Ik blijf immers een seriejunkie. Daarnaast een prima tijdverdrijf om op de dagen weg te kijken wanneer ik wakker moet blijven in de nachtelijke uurtjes. Zat series staan, kom eerder tijd tekort. First challenge: The West Wing.

En verder?

Dat was het voor nu! Ik hoop de komende tijd in korte blogpostjes bij te houden wat mijn ervaringen zijn. Hoe ik me voel, of het vol te houden is. Ben erg benieuwd of het mijn humeur en fitheid verbetert en of ik er meer energie van krijg. Al blijft het lastig conclusies te trekken adhv een of twee weken. Daarnaast moet ook niet onderschat worden: het is tijdens vakantie, het maakt natuurlijk een wereld van verschil of je ook nog gewoon moet werken in dit weekschema. Maar goed, daar zullen we wel nooit achterkomen :)

Keep you updated! Heb je dit zelf al eens gedaan? Deel vooral je ervaringen, tips & tricks!

Volgende: The 28-hour experiment: dag 1 (vr/za) 07-'13 The 28-hour experiment: dag 1 (vr/za)
Volgende: Opgeruimd staat netjes! 08-'10 Opgeruimd staat netjes!

Reacties


Door Tweakers user joepP, donderdag 18 juli 2013 15:57

Grappig, had dit 15 jaar (!!) geleden zelf al eens bedacht voor een collega die de dag te kort vond. Zo stop je 6 dagen in een week, met normale hoeveelheden slaap. Sociaal is het echter lastig vol te houden, helemaal als je een relatie hebt of een fatsoenlijke baan hebt;)

Door Tweakers user rb338, donderdag 18 juli 2013 16:08

Intrigerend idee. Als ik het zo bekijk, zou het voorgestelde schema mij goed uitkomen:

Maandag: van 8:00 tot 12:00 en van 20:00 tot 0:00 werken (thuis werken) en tussendoor slapen.

Dinsdag: rond 6:00 op kantoor aankomen en tot 15:00 werken, zodat ik om 16:00 thuis ben en naar bed kan.

Woensdag en donderdag een normale werkdag van 8:00 tot 17:00.

Vrijdag een uurtje later beginnen met werken en 's avonds kan ik dan tot 4:00 doorhalen.

Zaterdag uitslapen en 's avonds stappen tot zondagochtend.

Zondag wederom uitslapen tot ver in de middag en vervolgens de hele nacht doorhalen tot maandagochtend om te werken, of 's nachts al gaan werken.

Ik moet zeggen: alleen de periode van zondag op maandag lijkt me enorm wennen. Verder is het niet zo erg anders! :) Hoewel, er zijn dinsdagen dat ik niet om 16:00 in bed lig ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 juli 2013 16:09]


Door Tweakers user Paul - K, donderdag 18 juli 2013 16:15

Zeer interessant, ik volg graag de ontwikkelingen :)

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 18 juli 2013 16:25

Wil niet lullig klinken hoor, maar als je zoiets gaat bedenken omdat je daadwerkelijk 3 weken niets hoeft te doen en ook niet kunt vullen dan zou ik bijna zeggen gebruik ze om een sociale leven op te bouwen ? Zoals je het beschrijft klinkt het alsof je met totaal niemand rekening hoeft te houden (vriend(in), vrienden) en dat je normale leven alleen uit werk bestaat...
Het is maar een ideetje/advies hoor, je moet natuurlijk gewoon doen waar je je prettig bij voelt !

en succes met slapen overdag, zeker als het erg warm is.... Enne je mist dan wel de openingstijden van winkels...

Ben trouwens wel benieuwd hoe je humeur straks is als je minder zonlicht te zien krijgt, er is niet voor niets het fenomeen winterdepressie...

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 juli 2013 16:27]


Door Tweakers user LuNaTiC, donderdag 18 juli 2013 16:32

Sorry, maar mijn sociale leven is prima hoor :)

Dit jaar financieel tegenvallertje, dus een vakantie zit er niet in. Rest van vrienden die gaan met hun vriendin of in een andere periode. Zal heus nog wel dingetjes en projectjes verzinnen om te doen, en iig in de weekenden (daar biedt het zat ruimte voor) gaan stappen met vrienden en andere leuke dingen.

Stom dat ik mezelf zit te verdedigen, maar om mij hoef je je geen zorgen te maken (ook niet mbt depressies en sucidale neigingen ;))

Door Tweakers user F.West98, donderdag 18 juli 2013 16:44

Hmm.. Interessant. Helaas niet te combineren met school :+
Misschien volgende week ook uitproberen

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 18 juli 2013 17:43

Er is natuurlijk wel een reden waarom een dag zolang duurt als hij duurt. Dat we hem verdelen in 24 uur is een keuze die we gemaakt hebben, maar dat 1 dag gewoon van 's nachts tot 's nachts loopt is een natuurlijk fenomeen (kijk maar eens naar de dierenwereld waar zowat elk dier dat bovengrond leeft een dag/nacht cyclus heeft alsook vele planten). Met uw dagen te verlengen en elke dag op een ander moment in die cyclus te gaan slapen ga je alleen maar je eigen bioritme ontregelen.

Hoe lang een goede 'nachtrust' duurt is trouwens afhankelijk van persoon tot persoon. De ene heeft genoeg aan een uurtje of 6, de andere heeft er 9 nodig. Te veel slapen is trouwens ook niet goed en daar zal je ook vermoeid van opstaan.

Door Tweakers user LuNaTiC, donderdag 18 juli 2013 18:12

Wellicht heb je gelijk, en claim niet dat dit het ideale ritme is of kan zijn. Maar daar gaan we achterkomen :)

Door Tweakers user fifarunnerr, donderdag 18 juli 2013 19:00

Ik denk eerder dat het probleem het onregelmatige slapen is dan de lengte van de dag.

Zelf merk ik namelijk dat als ik een dag (erg) lang heb geslapen, dat ik dan 's avonds nog niet moe ben, en de dag dus te kort duurt. Alleen de volgende dag moet je dan weer vroeg
op, en heb je voor die dag niet genoeg geslapen en voel je je minder fit.

Volgens mij is het grote voordeel van dat 28-hour day dan ook dat je de hele week ongeveer even lang slaapt. Je moet in een bepaald ritme zitten, en als je je daar aan houd wordt heb je meer energie.

Ik denk dat rond 00:00 naar bed gaan en er tussen 8 en 9 weer uitkomen net zo goed zal werken, alleen is dat een stuk makkelijker vol te houden omdat de rest van Europa ook rond die uren leeft ;)

Door Tweakers user CrocoDuck, donderdag 18 juli 2013 20:25

Toen ik een vroegah van school kwam heb ik eerst gewerkt in een ploegen systeem, bij een fabriek waar ik daarvoor ook al vakantiewerk deed (in, jawel) ploegen.

Je maakt gemiddeld per maand genomen minder werkuren per week, terwijl je juist wel meer verdient dan gewoon 40 uur werken, door de ploegentoeslag.

Vond het zelf geen probleem elke 3 dagen veranderde het ritme, en in de weekend gewoon vrij. Laatste ploeg eindigde op vrijdag 23:00, eerste ploeg begon op zondag 7:00. Meestal was dus je weekend ook iets langer. en op de wissel dag had je ook extra vrij. Je stopt om 15 en bij dienst wissel: de volgende dag begin je om 15 etc.

de werktijden waren:
7-15
15-23
23-7

Tijdens het vakantiewerk werkte ik in 3-plus: dan moest je in de dag dienst rooster de zaterdag nog werken van 7 - 16 (dus zelfs een uur langer), maar dan had je na elke 6 weken wel een volledige werkweek betaald verlof. Je werkte dan uiteraard maar 3 zaterdagen. Wel grappig: had je toch nog vakantie tijdens je vakantiewerk en nog betaald ook. Veel vaste werknemers plannen hun vakantie dus ook altijd vast aan zo'n verplichte vrije week.

Ik was toen jong en had er totaal geen moeite mee.

Je slaapt gemiddeld korter plus je werkt minder uren -> voor je (iig mijn) gevoel had je zeen van vrije tijd ;-)

Nu? Zou het niet willen. Heb niet voor niets een vak geleerd ;-)

Door Tweakers user Remz, donderdag 18 juli 2013 21:05

Volgens mij is het schema in de praktijk toch wat moeilijker en lastiger vol te houden. Zo ben je onregelmatig wakker(de ene dag overdag, en de andere dag weer 's nachts). Daarnaast past de maatschappij zich niet zo goed aan zulke schema's. Boodschappen, postbode, auto wassen. Alle diensten die een 9 tot 5 tijdvak aanhouden zullen soms uit bereik zijn. Gelukkig gaat steeds meer op de zondag door, dus dat probleem zal misschien in de toekomst wel meevallen.

Zelf ben ik gewoon voor een 8 dagen werkweek, waarbij we gewoon een extra vrije dag krijgen :Y)

Door Tweakers user Ting, donderdag 18 juli 2013 21:19

Interessant, ik ben benieuwd :)

Door Tweakers user Bulls, vrijdag 19 juli 2013 00:24

Blokker_1999 schreef op donderdag 18 juli 2013 @ 17:43:
Er is natuurlijk wel een reden waarom een dag zolang duurt als hij duurt. Dat we hem verdelen in 24 uur is een keuze die we gemaakt hebben, maar dat 1 dag gewoon van 's nachts tot 's nachts loopt is een natuurlijk fenomeen (kijk maar eens naar de dierenwereld waar zowat elk dier dat bovengrond leeft een dag/nacht cyclus heeft alsook vele planten). Met uw dagen te verlengen en elke dag op een ander moment in die cyclus te gaan slapen ga je alleen maar je eigen bioritme ontregelen.

Hoe lang een goede 'nachtrust' duurt is trouwens afhankelijk van persoon tot persoon. De ene heeft genoeg aan een uurtje of 6, de andere heeft er 9 nodig. Te veel slapen is trouwens ook niet goed en daar zal je ook vermoeid van opstaan.
Juist, het beste is gewoon opstaan als het licht wordt, en gaan slapen als het donker wordt. Dus heb je lange dagen in de zomer en korte dagen in de winter. Is eigenlijk prima te doen, maar met deze hedendaagse 24 uurs economie moet alles doorgaan en omdat er elektrisch licht is kan het ook. En zijn we allemaal onnodig lang wakker aan het blijven terwijl we liggen te slapen wanneer het allang licht is.

In principe maakt het niet uit wanneer je op een dag wakker bent, dus in plaats van snachts nog achter de PC te zitten (zoals nu dus) kun je ook eerder opstaan en nu gewoon slapen.

Al dat kunstmatige licht houd men ook wakker en verstoort je slaap hormoon (ook van de smart phones en tablets die je in bed loopt te scrollen) 8)

dit alles terzijde, lijkt me zon experiment handiger te doen in zweden ofzo, waar het een halfjaar donker of licht is :p

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 juli 2013 00:25]


Door Tweakers user Kain_niaK, vrijdag 19 juli 2013 08:17

Als ik in een werk ritme terecht kom slaap ik som's maanden aan een stuk 4 5 uur per nacht. En dan om de twee dagen overdag een klein dutje van 1 of 2 uur. (net na het werk)
In het weekend slaap ik dan 2 keer 8 of 9 uur.
En ik voel me er veel beter bij als elke nacht 9 uur of langer slapen. (zoals ik wel eens gedaan heb toen ik zonder werk zat).

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juli 2013 09:35]


Door Tweakers user waXtehnip, vrijdag 19 juli 2013 08:26

Wat betreft het slapen: probeer eens om na 20 uur niet meer te eten en na 22 uur niet meer naar beeldschermen te kijken. Je lichaam zal dan meer melatonine aanmaken en je slaapt makkelijker in. Werkt! ;)

Door Tweakers user zkiwi, vrijdag 19 juli 2013 08:54

Waarom likt een hond aan z'n ballen? Omdat ie het kan!
Omdat ie jeuk heeft?

Door Tweakers user dcl!, vrijdag 19 juli 2013 13:18

Al heel lang geleden had ik eens bedacht dat ik eigenlijk altijd zo'n 2 uur tekort kwam in een dag, en eingelijk ook wel lekker als je 2 uurtjes langer op bed zou kunnen liggen: 28 uurs etmaal dus.

Toen ik, inmiddels al zo'n 15 jaar gelden, dan ook las dat in het hoge noorden, waar het 's winters 24 uur donker blijft, de mens de neiging heeft om een 28-uurs etmaal aan te nemen (zolang hij/zij zich niet laat corrigeren door klokken etc.) was ik dus gelijk geintrigeerd:

zou het soms zijn dat we eigenlijk liever een 28 uurs etmaal willen (kan er geen rem op die aarde/zon/maan ;) ) en doet ons lichaam dat dus automatisch zodra het tijdsconcept in de vorm van daglicht weg valt?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 juli 2013 13:18]


Door Tweakers user blorf, zaterdag 20 juli 2013 11:14

zou het soms zijn dat we eigenlijk liever een 28 uurs etmaal willen (kan er geen rem op die aarde/zon/maan ;) ) en doet ons lichaam dat dus automatisch zodra het tijdsconcept in de vorm van daglicht weg valt?
Volgens mij ligt het puur aan wat je in die 28 uur doet. Stel, je bent houthakker en werkt normaalgesproken 12 uur per dag, slaapt 8 uur en besteed 4 uur aan eten, pauzeren e.d. Op een werkdag verwerk je een aantal bomen en hanteert een streefproduktie uitgedrukt in een bepaalde hoeveelheid hout.
Vervolgens stap je over op 28-urige dagen waardoor je als je die extra 4 uur eerlijk verdeelt over je verschillende activiteiten overal 1/7 oftewel 14,3% meer tijd voor hebt. In theorie zou je dan dus ook een 14,3% meer hout moeten produceren. Maar volgens mij kon dat nog wel eens een probleem worden omdat je in de laatste werk-uren van de dag al op een lager energie-level zit en dus minder produktief en efficient wordt.
Daarbij vergeet ik voor het gemak even het verschuivende licht/donker wat volgens mij leidt tot jetlag-achtige klachten die een aanslag worden op je lichamelijke gesteldheid.

Mijn punt is eigenlijk dat je er niet zomaar vanuit kan gaan dat een uur per definitie staat voor een vaste opbrengst, maar dat dat afhangt van welk uur van de dag het is.
Vermoedelijk is 24 uur wat dat betreft gewoon het meest ideaal omdat we dat gewend zijn en overal de standaard is.

Afgezien daarvan denk ik dat de natuur best flexibel is, mocht er een astronomische gebeurtenis plaatsvinden die de rotatie van de aarbol ernstig verandert.
Ik heb wel eens een verhaal gehoord over gyroscopische krachten die een hemellichaam opgeslagen kan hebben zonder dat dat meetbaar is en die de rotatiesnelheid, de geometrische as en de precessie (tol-beweging) onverwacht kunnen veranderen. Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat zoiets af en toe voorkomt en dat de aardbol dat ook wel eens heeft meegemaakt.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juli 2013 11:15]


Door Tweakers user bszz, zondag 21 juli 2013 00:08

Als je nou wel op vakantie zou gaan zou je 21 uur in een dag kunnen stoppen: Kun je in n week 8 dagen op vakantie!

Maar goed... ben erg benieuwd naar de resultaten van je experiment. Zelf denk ik dat het je je Bioritme behoorlijk op de proef gaat stellen en dat je niet heel fit uit het experiment komt. Alleen onder heel bijzondere omstandigheden (zoals geen zonsopgang of zonsondergang gedurende een deel van het jaar) kan ik me voorstellen dat je de lengte van een dag enigszins zou kunnen manipuleren. Verder is het wellicht interessant om eens te onderzoeken hoe bijvoorbeeld solozeilers trainen om lichaam en geest aan afwijkende slaap/waakritmes te wennen.

Door Tweakers user Sluuut, zondag 21 juli 2013 13:06

Lijkt me vrij onmogelijk om dit te doen.. de eerste dag in slaap komen om 16:00 (als ik het goed lees) zal een uitdaging zijn :)

Ik heb veel documantaires gezien over slaap, maar dit schema nog nooit voorbij zien komen. In eerste instantie lijkt het me niet nuttig, omdat een mens normaalgesproken slaapt wanneer er geen zonlicht aanwezig is. Je hebt 24 uur in een dag, dus zou in deze cyclus gestructureerd moeten gaan slapen en opstaan, om met een vast ritme een optimaal slaap/dag-tijd schema te hebben.

Wat je ook kunt proberen is zoals ze bij Mythbusters hebben gedaan, 4 uur wat doen, 30 minuten slapen, 4 uur wat doen, etc.. Ik ben benieuwd hoe lang iemand dat vol houd :P

Anyway succes!

Door Tweakers user LuNaTiC, zondag 21 juli 2013 13:08

Haha ja maar gan ga je ervanuit dat je na die 4 uur vrij snel in slaap komt volgens mij (en dat gaat voor mij niet lukken).

Wat dat betreft ben ik wel jaloers op mensen die bijna op commando kunnen slapen. Dat ze hun kussen ruiken en dat ze dan weg zijn :P

Door Tweakers user Marzman, dinsdag 23 juli 2013 14:10

Het ziet er inderdaad een beetje onlogisch uit. Het lijkt wel een beetje op mijn normale schema als ik niks te doen heb (vroeger schoolvakanties, nu "in between jobs"). Ik ga dan steeds later naar bed waardoor je ook een beetje dat 28 hours per dag idee krijgt. Maar tof vind ik het niet, als het te extreem werd gooide ik er altijd een rem op.

Door Tweakers user Apollonius, woensdag 30 oktober 2013 12:25

Even een paar conclusies voor het geval dat de hele beschaving over zou gaan op dagen van 28 uur:

Met een 28-uurs ritme bestaat een jaar uit bijna exact 313 dagen, in een verdeling van 52 weken van 6 dagen). Theoretisch is er dan slechts 1x in de 14 jaar een correctie nodig (in plaats van iedere 4 jaar zoals nu het geval is).
Zie daar nog wel een voordeel aan: kan het fenomeen schrikkeljaar ook gelijk afgeschaft worden en ben je, als je op 29 februari geboren bent, voortaan ieder jaar jarig!

Die correctie van 1x in de 14 jaar een dag van 28 uur in te lassen zou ook opgelost kunnen worden door ieder jaar de klok 2 uur stil te zetten (door b.v. tijdens oud op nieuw de klok 2 uur terug te zetten: is het 2 uur lang 00:00u!)

De lengte van een maand wordt dan ook constanter (wanneer we met 12 maanden blijven werken): 11 maanden van 26 dagen en 1 maand van 27 dagen...

Reageren is niet meer mogelijk