Opgeruimd staat netjes! nl

Door LuNaTiC op zaterdag 28 augustus 2010 16:09 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 5.188

Naast mijn vele goede eigenschappen ( ;) ), bezit ik uiteraard ook een paar minder goede. Zo ben ik nogal chaotisch, ben ik soms wat laks, vergeet ik nogal veel en heb ik een vrij extreme drang om zoveel mogelijk te bewaren. Als je al deze eigenschappen bij elkaar optelt, krijg je een niet al te beste organisatie af en toe.

Klinken sommige dingen je bekend in de oren? Dan zal dat ook wel het geval zijn voor één van de volgende voorbeelden. Het vergeten van dingen betekent in de praktijk dat ik alles moet opschrijven of beter nog, als een taak of reminder in mijn telefoon moet zetten. Het is echt geen onwil, maar als ik er geen notitie van maak, dan gaat het net zo snel weer uit m’n hoofd. Als iemand geld van me leent, zeg ik er meteen bij als disclaimer: “Help het me alsjeblieft herinneren dat je geld van me krijgt, want ik vergeet het echt! En dat is niet expres, maar kan er gewoon niets aan doen!”. Andersom is dit overigens ook het geval: ik weet zeker dat ik door al die jaren heen hier en daar nog wel wat bedragen open heb staan waar ik behoorlijk wat weekendjes goed van kan stappen ;) (over m’n dvd-collectie maar niet te beginnen...). Op m’n werk moet ik constant opletten om verzoeken te vertalen naar concrete taken op een to-do list, want anders wordt het niets ;)

Dan mijn bewaarneurose. Ik heb geen idee waar dit vandaan komt en hoe het ooit is begonnen. Ik heb Ordnermappen vol met papieren van járen geleden. En dan heb ik het niet over alleen belangrijke papieren, maar ook bijvoorbeeld over aankoopbonnen van boeken uit 2000. Hetzelfde geldt voor kleding, oude vodden die ik niet meer zou durven dragen anno 2010, liggen vast nog wel ergens in een doos. Zeker als je ook nog eens een jojo bent qua gewicht zoals ik, is het verleidelijk om jezelf wijs te maken dat je sommige kleding beter maar kunt bewaren. Want over x tijd ben je inmiddels y kilo kwijt (of dat zit er dan aan, afhankelijk of je jojo op- of uitgerold is). Dan kun je het immers gewoon weer aan!

Ook digitaal werkt dit door. Mailtjes van 2003 op archief. Zelfs IRC chatlogs van jaren terug heb ik nog wel ergens staan. Je vraagt je in godsnaam af wat je er mee moet. Kan het ooit nog van pas komen? Unlikely. Maar toch. Films, series. Ik brandde ze allemaal op cd, later op dvd. Tegenwoordig heb ik dat gelukkig wel afgeleerd. Het is immers steeds makkelijker om alles opnieuw te downloaden, dus waarom nog opslaan.

Thuis is er nog wel mee te leven, maar op je werk is het soms om gek van te worden. Mijn inbox is een zooitje, mijn harde schijf zonodig nog erger. Qua structuur is het om te huilen. Ironisch genoeg heb ik regelmatig complimentjes gekregen dat mijn teksten en documenten qua structuur en overzichtelijkheid zo helder zijn. Waarom ik dit niet voor elkaar krijg voor de bovengenoemde dingen, het is me een raadsel.

Gelukkig merk ik wel verbetering langzamerhand. Ik probeer mezelf steeds meer aan te leren om mijn bewaardrang te beperken. Toen ik bijna twee jaar terug verhuisde, heb ik de vuistregel gebruikt om alles wat ik zeker één tot twee jaar niet heb gebruikt, of nodig heb gehad, gewoon in een vuilniszak te stoppen en niet meer naar om te kijken. Het was lastig, ik geef het toe, maar toen het eenmaal weg was, gaf het me een goed en opgeruimd gevoel. In m’n oude kamertje van krap 20m2 was het regelmatig een rommeltje (alleen doordeweeks, ik had dan nog wel het ‘eergevoel’ om het netjes aan de kant te hebben als er vrienden langskwamen in het weekend ;) ). Nu woon ik in m’n nieuwe huis met 70m2 en stuk royaler (al krijg je met meer ruimte ook weer meer spullen... zucht...). Het is wel een stuk makkelijker opgeruimd te houden met meer (opberg)ruimte.

Per 1 september begin ik met een nieuwe baan. Dit betekent dat ik de laatste tijd vooral bezig ben geweest met de overdracht. Ik kon me eindelijk goed uitleven om eens goed te snijden in al m’n documenten.Er stonden veel documenten die je toch maar bewaarde onder het mom van ‘je weet maar nooit’. Ik denk dat ik 75% heb kunnen shift-deleten. Rest allemaal mooi gekopieerd naar de algemene schijf en klaar is kees. Alle relevante mails doorgestuurd en daar is de kous mee af. Bij mijn nieuwe baan heb ik me al voorgenomen om eindelijk eens systeem aan te brengen door een bepaalde workflow aan te leren en wel vanaf het begin. The trusted trio lijkt me een uitstekend uitgangspunt.

Ik moet zeggen, het geeft rust als je eenmaal orde op zaken stelt. Vanmiddag nog even mijn twitteraccount onder handen genomen. Van bijna 500 following heb ik mijn lijst tot 200 following teruggebracht. Op den duur kan daar vast nog meer geschrapt worden, maar voorlopig is het al een stuk beter te behappen. Tenslotte iedereen mooi in lists ingedeeld, zodat we met behulp van software als Tweetdeck nog meer overzicht kunnen krijgen.

Nu ik zo mijn eerste alinea teruglees, ben ik nog niet echt teruggekomen op ‘chaotisch’ en ‘laks’. Ik denk eigenlijk dat dit voortkomt uit mijn moeite met dingen op orde te krijgen. Als je alles maar bewaart, niet goed ordent, dan word je vanzelf wel chaotisch. Hoe chaotischer je wordt, hoe meer dingen je ook vergeet. Je wordt laks, omdat je geen duidelijke structuur hebt waar je je aan kunt houden. Ik probeer steeds meer dingen die ik moet doen als taken op een to-do list te zetten en deze ook echt uit te voeren. Vroeger ging al m’n post op de grote hoop en eens in de zoveel tijd ging ik het eens uitzoeken. Soms niet handig met bepaalde facturen. Nu heb ik twee postvakjes. Ik open alles wat ik krijg, en dan gaat het ofwel in ‘archiveren’ ofwel in ‘actie’. In het weekend ga ik eerst alle acties afhandelen, vervolgens ga ik alles mooi archiveren. In de welbekende Ordnermappen, maar dit keer ook met tabjes. Zo blijft het goed verdeeld en is het ook makkelijk in chronologische volgorde terug te vinden.

Heb je net als ik ook moeite met bovenstaande zaken? Of juist totaal niet? Ik ben benieuwd naar jouw praktische tips & tricks die het allemaal wat makkelijker maken om wat meer structuur te krijgen in je leven :)

Volgende: The 28-hour day experiment 07-'13 The 28-hour day experiment
Volgende: Hyves ergernissen 12-'09 Hyves ergernissen

Reacties


Door Tweakers user bn326160, zaterdag 28 augustus 2010 16:18

Ik kan me zeker terugvinden in de bewaardrang. Al valt dit de laatste tijd (2-3 jaar) wel mee.
Maar toch heb ik een nieuwe hard disk van 2Tb gekocht. Daarop staan heel veel TV series en Films. Die wis ik nooit.
Edit: Tv series bekijk ik 1x tenzij er een zeer goede aflevering was die ik herbekijk met vrienden ofzo, en hetzelfde geld voor films.

Qua orde valt het wel zeer goed mee op die schijf, maar m'n kamer en schoolwerk is wat anders.. :'D

[Reactie gewijzigd op zaterdag 28 augustus 2010 16:22]


Door Tweakers user Roytoch, zaterdag 28 augustus 2010 16:25

Oef, ja. Dat trusted trio heeft overigens heel veel weg van de GTD manier van David Paul Allen. Ik besteed trouwens ook uitzonderlijk veel tijd aan het vinden van nieuwe manieren om mijn tijd normaal en effectief te besteden, wat opzich best een contradictio in terminis is natuurlijk :P

Door Tim, zaterdag 28 augustus 2010 16:26

Net als jij ben ik aan het opruimen. Ook ik bewaar een hele hoop; gelukkig neemt data (datadragers) niet zoveel fysieke ruimte in beslag.

Ik heb echter slechts een kamer van zo'n 7 m^2... Probeer je dan eens te bedenken wat er gebeurt als je daar een verzamelaarstype instopt. Ik krijg het dus sowieso niet goed aan de kant. Zelfs als álles opgeruimd zou zijn is er nog niet veel ruimte wanneer je rekening houdt met het meubilair.

De enige tip die ik nog voor je heb is om met categorieën te werken. Ga niet "opruimen", maar ruim belangrijke documenten op. Of je DVD-collectie. Of spit je kledingkast eens door. Wees gericht - en als dat niet kan, omdat het te erg is, sorteer het eerst uit. Creëer overzicht en ga vandaaruit verder.

Succes met je work-in-progress. ;)

Door Tweakers user LuNaTiC, zaterdag 28 augustus 2010 17:24

Ik dacht eigenlijk altijd dat het rust geeft als je weet dat je altijd alles bewaart, zodat je het altijd achter de hand hebt en kunt terugvinden mocht je het nodig hebben.

Hoe meer ik erover nadenk geeft het juist veel meer rust om veel minder dingen ook fysiek te hebben zodat je er niet meer over hoeft na te denken. Je hebt het immers gewoon niet meer.

Wat dat betreft probeer ik het onderscheid te maken tussen 'levensloze materie' (bij gebrek aan een betere omschrijving' en materie met een emotionele betekenis.

Simpel voorbeeld: mijn vakantiefoto's heb ik op tig manier gebackupt: op cd, dvd, hdd, webspace, bij vrienden, en soms afgedrukt. Je moet er toch niet aan denken om dat kwijt te raken, wat dat krijg je nooit meer terug.

Films, muziek, etcetera zijn bijna altijd wel terug te toveren. Op wellicht wat zeldzaam beeldmateriaal na misschien, maar dan nog. Zonder emotionele waarde is daar wel overheen te komen ;)

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 28 augustus 2010 17:37

eigenlijk een zeer goede en duidelijke review ... van 'jezelf je leven, je situatie, of hoe je dit ook mag noemen, enerzijds natuurlijk een ramp als je 'toekomstige' werkgever dit leest, aan de andere kant staat het vol met verbeterpunten die met misschien wel de juiste stok achter de deur ook ineens een stuk realistischer zouden kunnen blijken....

wat mij betreft +1 inzichtvol, +2 informatief, en +3 omdat ik het tof vind dat je erover 'durft' te bloggen ...

Door Tweakers user LuNaTiC, zaterdag 28 augustus 2010 17:40

Thanks :)

Laat wel wezen ( :w toekomstige manager :P ): hoewel mijn persoonlijkheid zo in elkaar zit, ik heb het zo goed en kwaad als het mogelijk is nog wel redelijk onder controle hoor. Mijn functioneren lijdt er dan ook totaal niet onder ofzo. Tsja, ik ben soms wat verstrooider of chaotischer, maar uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht.

En inderdaad zoals je zelf al zegt, het is een constant leertraject om het steeds beter voor elkaar te krijgen. :)

Door Tweakers user CodeCaster, zaterdag 28 augustus 2010 21:04

LuNaTiC schreef op zaterdag 28 augustus 2010 @ 17:24:
Ik dacht eigenlijk altijd dat het rust geeft als je weet dat je altijd alles bewaart, zodat je het altijd achter de hand hebt en kunt terugvinden mocht je het nodig hebben.

Hoe meer ik erover nadenk geeft het juist veel meer rust om veel minder dingen ook fysiek te hebben zodat je er niet meer over hoeft na te denken. Je hebt het immers gewoon niet meer.

Wat dat betreft probeer ik het onderscheid te maken tussen 'levensloze materie' (bij gebrek aan een betere omschrijving' en materie met een emotionele betekenis.

Simpel voorbeeld: mijn vakantiefoto's heb ik op tig manier gebackupt: op cd, dvd, hdd, webspace, bij vrienden, en soms afgedrukt. Je moet er toch niet aan denken om dat kwijt te raken, wat dat krijg je nooit meer terug.

Films, muziek, etcetera zijn bijna altijd wel terug te toveren. Op wellicht wat zeldzaam beeldmateriaal na misschien, maar dan nog. Zonder emotionele waarde is daar wel overheen te komen ;)
Wat is dat toch met foto's bewaren? Ik heb dat nooit begrepen. Ik heb bij m'n ouders per ongeveer twee levensjaren een fotoalbum liggen van tot ik een jaar of tien was. Daarna heb ik het zelf overgenomen met een stuk of drie memorabele foto's per jaar, en ik heb nu na een jaar of zes digitaal fotograferen een paar gig aan JPEG'jes op schijf staan. Het probleem: ik heb ze geen van allen ooit teruggezien. Natuurlijk spreek ik voor mezelf, maar ik heb meer aan de herinnering... Net als al die tekeningen en knipsels van de basisschool: leuk om al "ooh wat mooi" roepend in een plakboek te steken, maar als je het huis uit gaat kan het fijn de papierbak in. Het zal toch nooit geld waard worden.

Anyhow, ik heb een variatie op het Trusted Trio: ik gebruik alleen m'n archief en m'n inbox. Inbox is To Do, archief is om te bewaren. Alles ouder dan een week gooi ik weg, want dan was het toch al niet interessant genoeg om te beantwoorden of om goed door te lezen.

Zelfde voor papier. Ik heb drie postbakjes, één voor inkomende post die in ordners opgeruimd moet worden (declaraties van zorgverzekering, andere verzekeringsgegevens), een voor post die tijd nodig heeft om door te lezen (informatie over pensioen, bank, verzekeringen) en "handig op middellange termijn" als kortingsbonnen. Elke maand ruim ik de bakjes op. Rekeningen krijg ik nooit, ik regel alles via automatische incasso. M'n driemaandelijkse bankafschriften komen ook in het "door te lezen"-bakje zodat ik al m'n afgeschreven uitgaven regelmatig controleer. Maar ja, alsof er een systeem is dat voor iedereen werkt. :P

Elk jaar flikker ik alles wat ik heb op een hoop en gooi spullen weg die ik het afgelopen jaar niet heb aangeraakt, inclusief kleding. Werkt heerlijk. Al lijkt het me wat lastiger te realiseren wanneer ik niet meer op kamers zit :P

[Reactie gewijzigd op zaterdag 28 augustus 2010 21:27]


Door Tweakers user LuNaTiC, zaterdag 28 augustus 2010 22:12

Foto's zijn vooral de vakantiefoto's, stapfoto's, alle herinneringen met vrienden. Die wil ik toch wel graag bewaren omdat ze toch uit een belangrijke fase uit je leven komen, waar je grotendeels gevormd bent.

Zijn ook de momenten die als anekdote elke keer weer terugkomen op verjaardagen, feestjes. Dus nee, die wil ik voor geen goud kwijt :)

[Reactie gewijzigd op zondag 29 augustus 2010 02:20]


Door Tweakers user Deurges, zondag 29 augustus 2010 11:34

Lees het volgende boek eens De Wet van de Stimulerende Wanorde. Kost je maar een tientje met een beetje zoekwerk online.
Geweldig boek voor mensen die denken dat een rommel hebben, maar uiteindelijk wel hun eigen systeem.
Een systeem is leuk, maar hoeveel tijd kost het je op het op te zetten? Als je opnieuw kunt beginnen dan heb je er uiteindelijk profijt van, eerder niet :)

Door Tweakers user LuNaTiC, zondag 29 augustus 2010 11:45

Hmm, zo had ik het nog niet bekeken. Klinkt interessant, heb hem meteen besteld :)

Door Tweakers user Deurges, maandag 30 augustus 2010 10:52

Het begin is een beetje droog maar het wordt steeds beter naarmate je verder leest :)
Wat ook een leuke was:

Waarom zou je je bed opmaken elke dag? Strik je je veters van je schoenen ook nadat je ze hebt uitgedaan?

Door Tweakers user Rowdy.nl, maandag 30 augustus 2010 15:38

WTF? Hoe kom jij in mijn hoofd? Wie ben jij? :P

Ik zie heel veel dingen van mezelf terug. Ansich lukt het me nog wel om dingen die ik leen terug te geven, alleen als dat in een kroeg gebeurdt wordt dat wat lastiger. :P

En opruimen, indeed. Om de zoveel tijd pak ik mijn stapels met papieren, rekeningen en zooi, en dan wordt er ook flink in gesneden. Helaas nog nooit toegekomen aan de ordners.

Ag, ga ook eens kijken naar dat boekje...

Succes iig! :)

Door Tweakers user LuNaTiC, donderdag 9 september 2010 17:44

Boekje is binnen, alleen nog geen kans gekregen om het te lezen. Wel begonnen met the Trusted Trio bij m'n nieuwe baan en nu we een week verder zijn, kan ik tot nu toe concluderen dat het erg rustgevend werkt. Het schept behoorlijk wat orde in de chaos, en dat is ook wel nodig als je net begonnen bent, je krijgt een hoop informatie over je heen :P

Nu maar eens kijken of het ook voor lange tijd zo vol te houden is :)

Door Tweakers user LuNaTiC, vrijdag 3 augustus 2012 10:06

Ik zit dit 2 jaar verder nog eens terug te lezen, en het systeem van the trusted trio werkt nog steeds perfect! Blijvertje.

Verder werk ik stukken gestructureerder, daarbij zijn het managen van lijstjes met projecten en uiteindelijk concrete taken essentieel. Verder veel reminders met taken in Outlook en je hoeft niet veel te onthouden. Het werken met lijstjes heb ik er ingestampt gerkegen van mijn eerste manager, de opvolgster is erg te spreken over dat ik alles zo goed op orde heb en gestructureerd werk *D :+

Zit nu 2 jaar op mijn huidige plek, ga over een maandje het derde jaar in en nog steeds top naar mijn zin.

Op het werk dus prima onder controle, privé blijft het redelijk chaotisch bij tijd en wijle. Krijg dat er toch nooit helemaal uit vrees ik :P

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 augustus 2012 10:06]


Reageren is niet meer mogelijk